YGS Simülasyonu
Merhaba arkadaşlar, bu yazıda sınavdan önce sınava girmiş gibi olacağız. Bu nasıl olacak diyorsanız geçen sene sınava girmiş birisi olarak size sınav gecesinden sınav bitimine kadar olan süreci anlatmaya çalışacağım.

Sınav Gecesi:
Önceki bölümde de bahsettiğim gibi sınav gecesi yediklerimize ve uyuduğumuz saate dikkat etmeliyiz. Genelde öğrenciler uyumak konusunda çok sıkıntı çekmese de sınav gecesi uyumakta zorlanırsanız sizi rahatlatacak müzikler ya da ılık bir duş  faydalı olabilir.

Ayrıca sınav gecesi gerekli belgelerinizi hazırlamaya da dikkat etmelisiniz. Sınav günü uyandığınızda belgelerinizin hazır olması sizi rahatlatacaktır.

Eğer hâlâ okumadıysanız ÖSYM Aday Kitapçığı’na göz atmak da faydalı olabilir.

Sınav Sabahı:
Sınav sabahı sınavdan 2-3 saat erken (Okula olan mesafenize göre) kalktınız ve kahvaltınızı yaptınız. Belgeleri kontrol edip yola koyuldunuz. Bu aşamada yanınızda akrabalarınız gelmek isteyebilir; eğer birilerinin gelmesi sizi gerçekten rahatsız ediyorsa bunu mutlaka söyleyip sizinle gelmemelerini rica edebilirsiniz. Fakat yanınızda ailenizden birinin bulunması size birçok konuda avantaj sağlayabilir. Örneğin, yanınızda su şişesinden başka bir eşya varsa refakatçinize teslim edebilirsiniz.
 
Sınav günleri bazı şehirlerde trafik problemi olabiliyor. Bu yüzden erken yola çıkmalısınız. Yola çıktınız, belli bir müddet sonra sınava gireceğiniz okula ulaştınız. Eğer kişisel arabanız ile geldiyseniz okul bahçesine araba girişi yasak olduğundan uygun bir park yeri bulmanız gerekecek. Şehir merkezine çok yakın ve park yeri sorunu olduğunu bildiğiniz bir okulda sınava girecekseniz bu durumu göz önünde bulundurmalısınız.

Sınava gireceğiniz okula ulaştıktan sonra görevliler adayları içeri almaya başlayana kadar beklemeniz gerekecek. Benim tavsiyem insanlardan uzak bir yer bulabilirseniz orada beklemeniz. Çünkü bazı öğrenciler gerçekten çok heyecanlı olabiliyor ve bu tarz öğrencileri görmek ve yanlarında bulunmak ister istemez bizi de etkileyebiliyor. Sizinle birlikte gelen kişiyle küçük bir yürüyüş de yapabilirsiniz. Ben YGS’den önce babamla okulun arka bahçesinde gezinmiştim ve bu yürüyüş beni gerçekten rahatlatmıştı. Babama her konuda olduğu gibi bu olayda da minnettarım.

Sınav Anı:
Güvenlik kontrolünden geçtikten sonra sınıfınızı bulup sıranızı ve ÖSYM kutunuzu kontrol etmelisiniz. Bu kutunun içinde kurşun kalem, silgi, peçete ve şeker bulunuyor. Bazen gözetmenler kutuyu biraz geç teslim edebiliyorlar. Yine de önce sınıfa girip heyecanınızı bir nebze de olsa yenmeniz önemli.

Sonrasında ise her ihtimale karşı lavaboya gidebilirsiniz. Böylece sınıfın atmosferinden uzaklaşıp genelde öğrencilerin maruz kaldığı stresten uzaklaşmış olabilirsiniz.

Sınavın başlamasına 10-15 dakika kala her türlü ihtiyacınızı giderip sınava hazır hâle gelmiş olmalısınız. Sınıfa geçip sıranıza oturduktan sonra önünüzde optik formunuzu göreceksiniz. Gözetmenlerin yönergelerini takip ederek dikkatli bir şekilde gereken yerleri doldurun.

Soru kitapçığınızı aldıktan sonra kitapçık numarasını yine dikkatli bir şekilde optik kağıda kodlamayı unutmayın. Bu kısımlar gerçekten çok önemli. En küçük bir hataya bile yer yok. Dikkat edin!

Soru kitapçıklarını poşetlerinden çıkartmanıza izin verildiğinde kitapçığı çıkardıktan sonra hızlıca kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Düşük bir ihtimal olsa da baskı hatası olabilir.

Sınav başlamadan önce veya başladıktan hemen sonra kitapçık üzerinde bulunan karekodlar gözetmeniniz tarafından toplanarak ilgili kağıttaki isminizin hemen karşısına yapıştırılacaktır. Gözetmen bu işlemi yaparken mutlaka karekodunuzun doğru yere(isminizin hemen karşısına) yapıştırıldığına emin olun.

Tüm bu dikkat gerektiren işlemlerden sonra sınava başlayabilirsiniz. Benim tavsiyem öncelikle bütün kitapçığı kısaca gözden geçirin. Ne tarz sorular sorulmuş, hangi konulardan sorulmuş genel olarak fark edeceksiniz. Ayrıca bildiğiniz konularda sorulmuş sorular gözünüze çarpacağından biraz da olsa sizi rahatlatacaktır.

Eminim çoğu öğrenci şu tavsiyeyi duymuştur: “En kolayınıza gelen dersten başlayın yahut bildiğiniz dersten başlayın.” Bence bildiğiniz dersten değil de alıştığınız dersten başlayın. Artık deneme için vakit kalmadığına göre yeni bir şeyler denemenize gerek yok bence.

Bu arada şekerleri denemek istiyorsanız yine biraz dikkat etmelisiniz. Size verilen her bir şekerin aroması farklı olduğundan ağzınızın tadını kaçırabilir.

Sınava başladığınız zaman sınav heyecanı ister istemez çok olacaktır. Aşırı heyecan ise yanlış yapma olasılığınız artırır. Bu yüzden kısaca önce kolay soruları çözmeye dayanan “Turlama Tekniğini” kullanabilirsiniz. Turlama tekniği için daha detaylı bilgiyi şuradaki yazımda bulabilirsiniz.
Sınavda çok sık olmamak koşuluyla süre kontrolü yapmak sizin yararınıza olacaktır. Çünkü bazen bir soruda takılıp kalabiliyorsunuz ve bu soru size çok zaman kaybettiriyor. Bu tarz durumları en aza indirmeye çalışın. Her soruyu bu soru zormuş diyerek geçmeyin, YGS’de bazı sorularda küçük ayrıntıları görmeniz isteniyor. Fakat o an için kesinlikle çözemediğinize emin olduğunuz soruya da çok vakit harcamayın. Bu gibi durumlarda dengeyi korumak çok önemli. “Azı karar, çoğu zarar.”

Sınav anında küçük molalar vermek de dikkati tekrar toplamak açısından yararlı oluyor. Örneğin, çok bunaldığınız bir anda yarım dakikalık bir mola verip, bu küçük mola sırasında sınıfın en uzak köşesine bakarsanız zihninizle birlikte gözleriniz de dinlenmiş olur. Sürekli yakınınızda bulunan soru kitapçığına odaklanan göz, odak noktasını değiştirince rahatlayacaktır.

Sınavdan erken çıkanlara takılmayın. Sınavdan erken çıkmaları ne sınavın kolay olduğunu gösterir ne de zor olduğunu. Sadece onlar yokmuş gibi devam edin sınava. Gerçi çoğu öğrenci sınav anında hiçbir şeyi fark etmiyor :)

Sınav bittiğinde gözetmenler sırayla optik formları ve kitapçıkları toplayacaklar. Gözetmene bağlı olarak değişmekle birlikte genelde gözetmen sizin yanınıza gelinceye kadar geçen sürede çözdüğünüz soruları işaretleyebilirsiniz. Sınav bitti diye panik yapıp bilmediğiniz soruları da işaretlemeyin :)

Sınav salonundan çıktığınızda kendinizi rahatlamış hissedeceksiniz. Demek bunca heyecan, stres bunun içinmiş diyeceksiniz kendi kendinize. İnanmazsanız deneyin kendiniz görün :)

Sınava girecek tüm arkadaşlara başarılar diliyorum!
 

Ömer Tarık Koç
Koç Üniv. Hukuk Fak. Öğrencisi

http://otarikkoc.com
http://facebook.com/otarikoc 

Hafıza Teknikleriyle YKS Edebiyat Konularını Hızlı, Kolay ve Kalıcı Öğren!

Yorumlar

    Yorum yapmak için üye olmalı veya üye girişi yapmalısınız.