Merhaba Arkadaşlar, 
Adım Ömer Tarık. 2014 LYS sonucunda Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesini Tam Burslu olarak kazandım. 

Bu yazıyı yazma sebebim, sınav sonuçları açıklandıktan sonra özellikle 11. sınıfta okuyan ve gelecek sene YGS ve LYS’ye girecek olan pek çok öğrenci arkadaşımdan “Nasıl kazandın?” sorusunu duymuş olmamdır. Sınav sürecinde edindiğim tecrübeleri sizlerle ayrıntılı bir şekilde paylaşmak istiyorum. 

Öncelikle şu noktayı belirtmeliyim ki bu çalışma sistemi tamamen kişiseldir. Siz kendi sisteminizi hazırlarken benim kullandığım yöntemlerin bazılarını kullanır, bazılarını değiştirerek kullanır, bazılarını da kullanmayabilirsiniz. Bu gayet tabiidir. Şunu söylemeliyim ki “kendi öğrenme yönteminizi” bulmanız sınav başarınız için çok ama çok önemlidir. Bana göre bu da ancak farklı yöntemleri deneyerek olabilir. 

İkinci olarak ben sınava TM bölümünden hazırlandığım için özelikle kaynak tavsiyelerim sayısalcı arkadaşlarıma uygun olmayabilir. Ama genel çalışma yöntemi, sınava hazırlanan her öğrenci için geçerlidir.

Diğer Yazılarımı Da Mutlaka Okuyun!  

YGS ÖNCESİ NELER YAPMALI? (SON BİRKAÇ GÜN)
YGS SABAHI VE SINAV ANINDA NELER YAPILMALI?

Evet, artık başlayabiliriz. 
Yazımı şu şekilde dört bölüme ayırdım:

* 9-11. Sınıf Dönemi 
* 11. Sınıf Yaz Dönemi
* YGS Dönemi 
* LYS Dönemi  (LYS EDEBİYAT TAVSİYELERİME BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ.)

LYS EDEBİYAT İÇİN ESER-YAZAR-KAHRAMAN POSTERİNİ ÜCRETSİZ İNDİR!

1. BÖLÜM: 
9-11. Sınıf Dönemi:  Bu dönem, sınav hazırlığındaki en önemli dönemdir. Şu an bu yazıyı okuyan çoğu kişinin de tecrübe ettiği gibi “Temelim yok!” sözündeki “Temel” kısmının oluşması bu dönemde gerçekleşir. Uzun lafın kısası bu yıllarınızı boş geçirmeyin. Dersleri takip edin. Derste işlenen konuları önemli ya da önemsiz ayrımı yapmadan dinleyin ve öğrenmeye çalışın. “Aman bu ne işime yarayacak!” mantığından kurtulun. Çünkü sınavda çıkan soruların tamamına yakını derslerde işlenen konulardan çıkıyor. 

Sınıfta ders dinlenmiyor olabilir, herkes başka havada olabilir. Ama eğer ders işleniyorsa anlatılanları mutlaka ama mutlaka dinlemeye ve anlamaya çalışın. Anlamadığınız yeri de asla pas geçmeyin. Mutlaka sorun. Derste anlamadan geçtiğiniz her konu ileride konu eksiği olarak size geri dönecek. Ne kadar çok “Sonra bakarım.” deyip geçerseniz 12. sınıfta işiniz o kadar zor olacak. 

2. BÖLÜM: 
11. Sınıf Yaz Dönemi: Öğrencilerin biraz biraz sınavın varlığını hissettiği dönemdir. Ben bu dönemde YGS Fen derslerine çalıştım. Tabii ki 11. sınıfta diğer dersleri kabaca bitirmiştim. Fen dersleri için “FEM SİMETRİ” seti güzeldi. Ayrıca biyolojiye merakım olduğundan “PALME YGS-LYS BİYOLOJİ” kitabının YGS kısmına da çalışmıştım. Haftada bir “KÖRFEZ YGS İNTERAFTİF DENEME” çözüyordum. Bu denemenin “Analizini” (Biraz sonra bu yöntemi anlatacağım.) yapıp kendi oluşturduğum deftere beğendiğim soruları yapıştırıyordum. 

DENEME ANALİZİ YÖNTEMİ: Evde ya da dershanede denemeyi çözdünüz. Deneme iyi veya kötü geçti. Sorun yok. Yapmanız gereken ilk şey deneme kitapçığını eve sağ salim ulaştırmak. Daha sonra biraz dinlenip kendinize geldikten sonra denemeyi olduğunuz gün cevap anahtarındaki doğru ve yanlışları kitapçık üzerine işaretlemek. İşaretlemeyi yaptıktan sonra önce yanlışlardan başlamak üzere sırasıyla boş sorularınızı ve son olarak da doğru sorularınızı gözden geçirmelisiniz. Çok önemli gördüğüm için bu yöntemi ayrıntılı bir şekilde anlatmak istiyorum. 

Yanlış: Emin olun bu aşama denemeyi çözmekten daha önemli. Bu soruyu neden yanlış yaptım? Bu sorudaki yanlışım konu eksikliğinden ise nasıl tamamlarım? Dikkat hatası ise çok fazla oluyor mu? Sorunun doğru çözümü nasıldır? (Ben genelde video çözümlü denemeleri tercih ederim.) 

Boş: Bu soruyu neden boş bıraktım? Ve “yanlış” kısmındaki gibi benzer sorularla devam eder… 

Doğru: Bence çoğu öğrencinin atladığı önemli kısımlardan birisidir. Bir soruyu çözdünüz ve doğru yaptınız. Ama bu soruyu tamamen anlayarak mı doğru yaptınız? Kendi tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki bir denemede birçok soruyu tam emin olmadan bilgi eksiklerinize rağmen doğru yaparsınız. İşte kritik nokta burası: Bilgi eksikliklerimiz! Bir konuyu baştan sona çalışmak yerine denemedeki sorulardan eksik olduğumuz küçük parçalarını tespit etmek. Ve bu kırıntıların üzerine gitmek. İnanın gerçek sınavda da birçok soru yapacaksınız tamamladığınız bilgi eksikleri sayesinde. 

Bunda sonraki kısım tamamen sizin inisiyatifinize kalmış. Ben analizini yaptığım denemeleri gerçek sınavlara kadar sakladım. Çünkü deneme çözdükçe soru tiplerine alışacaksınız. Önceki denemelerdeki soru çözümleri bazen işinize yarayabiliyor. Yahut yanlışlarınız üzerinden şöyle kısa bir tekrar da kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olabiliyor. 

11. sınıf yazında ayrıca internetten dersleri de dinliyordum. Özellikle YGS’de Fen çözmek isteyen TM bölümlü arkadaşlara gerçekten faydası oluyor. Ben sadece bu sitelerden çalışmadım. Okul ve dershane hocalarımın da çok faydası oldu ama bu kaynakları da sizinle paylaşmadan geçemeyeceğim.
TM için Fen Konu Anlatımları

http://www.ekolhoca.com/konuanlatim.asp(En bilinen ve kullanılan kaynaktır.)
http://www.teknofem.com/    (Şifre gerektirir.)
http://www.mustafatekinay.com/ (Fizik için gerçekten süperdir.)
https://www.youtube.com/ ve https://www.google.com.tr/ Biraz araştırın arkadaşlar J

LYS EDEBİYAT İÇİN ESER-YAZAR-KAHRAMAN POSTERİNİ ÜCRETSİZ İNDİR!

TEKRAR-ÖNEMİ-YÖNTEMİ:  "Et tekraru ahsen velev kâne 180" (Tekrar etmek güzeldir, yüz seksen defa da olsa.) şeklinde bir deyiş vardır. Yapılan akademik çalışmalar da göstermektedir ki tekrar edilmeyen bilgiler çok çabuk unutulur.

Peki, tekrar nasıl yapılmalı? Defteri açıp baştan sona okumalı mıyız?

Bence tekrar kısa olmalı. Tekrar için 15 dakikadan fazla ayrılmamalı. Kısa bir konuya bakma. Ardından test çözme olabilir. Ben bu yöntemi kullanıyordum.

Bu bölümü geçmeden önce sizlerle Melik Duyar’ın Fotoğrafik Hafıza kitabından aldığım görselleri de paylaşmak istiyorum.

Böylece 11. sınıf yaz dönemini bitirmiş olduk. Yakında okullar açılacak ona göre :)

3. BÖLÜM
YGS Dönemi

Eylül ile birlikte okullar açıldı arkadaşlar. Bu arada Eylül demişken Hilmi Yavuz’un çok beğendiğim “Eylül” şiirini okumanızı tavsiye ederim. J

İlk aylar sınıfınızdaki, okulunuzdaki, şehrinizdeki hatta ülkenizdeki bütün arkadaşlarınız çok iyi çalışacaklardır. Ama sonrasında bu tempoyu devam ettirebilenler genellikle kazanabileceklerdir. Öncelikle bu durumu sakın unutmayın.

İlk aylar YGS’ye sıfırdan başladım. Tabii ki LYS konularına da başladım. Bu sınavlar bir bütündür. YGS dönemi LYS çalışılmaz diyerek ayırmak büyük bir hatadır.

LYS Matematik konularına Simetri Setinden başladım. Zaten geçen senelerden yahut yazdan çoğu bitmişti. Yine de kitapları genel olarak taradım. Yanlış sorularımı kestim. Hocalara çözdürdüm (Anlayana kadar!). Bölmeli küçük bir dosyam vardı. Bu dosyayı ders ders ayırdım. Kestiğim soruları bu dosyada sınıflandırdım. Sene başından böyle bir dosyanızın olması gerçekten işinize yarayacaktır. Hem böylece sorularınızı çözecek hocalarınızı da bekletmemiş olursunuz.

YGS kısmında ise Fen konularına biraz daha az vakit ayırdım. Matematik-Geometri dershanede en baştan başlamıştık. Dershane benim için tekrar mahiyetinde oldu. Dershanenin verdiği testleri çözüyordum. Ayrıca Karekök MPS Seti’nden (Zor bir settir önce Fem Simetriyi tavsiye ederim.) yanlışım çıkan konuları ayrıntılı çalışıyordum. Bu setin özellikle Geometrisi çok hoşuma gitmişti. Ayrıca dershanede veya okulda hocanın tahtaya çözdüğü beğendiğim soruları telefon veya tabletle çekiyordum. Daha sonra da tekrar ediyordum. Bu şekilde önemli soru tiplerini öğrenmeye başladım.

SORU TİPLERİ NEDİR, NEDEN ÖNEMLİDİR?
YGS ve LYS’de özellikle de LYS’de soru tipi analizi çok çok önemlidir. Benim gözlemime göre sınav sorularının %70’i önceki yıllarda çıkan soru tiplerinden oluşuyor.

Peki, soru tipi nedir? Soru tipleri bir konu üzerinden sorulabilecek soru çeşitleridir. Çoğu soru tipinin ilk bakışta akla gelmeyen pratik bir çözümü vardır. ( Lütfen hocalarınızı bu pratik çözümler konusunda sıkıştırın. Mutlaka soru çözdürürken “Hocam daha kolay bir yol var mı?” diye sorun.)

Ben Fizik ve Geometri için soru tipi defteri tutmuştum. Bilmediğim soru tiplerini kesip çözümünü de yaptırdıktan sonra bu deftere yapıştırıyordum. İlk başlarda zor geliyor ama sonrasında işe yarıyor. Eğer ben hiç soru tipi bilmiyorum, nasıl yapayım diye bahane üretmeye çalışırsanız şunu unutmayın ki bir yerden başlamak lazım. J

YGS için genel olarak hızlı bir şekilde konuları bitirin. Her dersten birer test kitabı çözün. Daha sonra deneme çözün. Tabii ki deneme analizlerini yapmayı unutmayın. Yanlış yaptığınız konuları gözden geçirin. O konularla ilgili test çözün. Sonra tekrar deneme çözün. Bu şekilde devam edip gidin işte. J

Ayrıca bence YGS’de hız çok önemlidir. Bununla ilgili önerebileceğim birkaç şey var:

Şehrinizde Hızlı Okuma kursuna gidebilirsiniz. Yahut kitaplardan veya internetten kendiniz çalışabilirsiniz. Ben Melik Duyar’ın Anlayarak Hızlı Okuma Seti’ni kullanmıştım. Bu şekilde Türkçede ve Sosyal’de rahatlayacaksınız.

Evde çözündüğünüz YGS denemelerinde kendinize 160 dk yerine 140 dk verin. Bu şekilde bitirmeye alışın. İlk zamanlar zorlanacaksınız. Ama en baştan böyle alışırsanız gerçek sınavda süre konusunda bir o kadar rahat olacaksınız.( Tabii ki bu yöntemi bütün konuları bitirdikten sonra kullanacaksınız.)

Mat-Geo-Fen için soru tipi çalışması yapın. (Yukarıda bahsetmiştik.)

Ayrıca çalışacağınız bütün konuları büyük bir liste halinde duvarınıza yapıştırın. Bitirdikçe üstünü çizin, tik atın, karalayın, konuyla beraber özçekim (selfie) çekip İnstagram’da paylaşın. J Kısacası motivasyonunuzu artırın.

LYS EDEBİYAT İÇİN ESER-YAZAR-KAHRAMAN POSTERİNİ ÜCRETSİZ İNDİR!

YGS’DE KULLANDIĞIM KAYNAKLAR:

TÜRKÇE

300 SORUDA YGS TÜRKÇE- HALİL ZENCİROĞLU (Şu ana kadar kullandığım en iyi Türkçe konu anlatım kitabı. Bazen bulmak biraz zor olabiliyor. Piyasada pek bilinmiyor ama internetten filan bulmaya çalışın.)

FEM YGS SORU BANKASI
KAREKÖK YGS TÜRKÇE SORU BANKASI
PARAGRAF SORU BANKASI (Herhangi birisi olabilir. Hoşunuza gideni alın. Günlük 10-15 soru çözmeye çalışın.)
1000 SORUDA YGS TÜRKÇE SORU BANKASI- HALİL ZENCİROĞLU


MATEMATİK
FEM SİMETRİ (Konu anlatımı için. Eğer zor gelirse ADIM ADIM MATEMATİK gibi bir şey vardı. Hiç kullanmadım ama kullanan arkadaşlardan iyi yorumlar aldım.)

KAREKÖK MPS

KAREKÖK SORU BANKASI

GÜVENDER SORU BANKASI (Baştan sona çözdüğüm tek matematik soru bankası J)

DENEMELER-SORU TİPLERİ


GEOMETRİ:

FEM YGS SİMETRİ (Eğer geometrinize güveniyorsanız doğrudan LYS kitabını çözün.)

KAREKÖK MPS

KAREKÖK SORU BANKASI

FEM GEOMETRİ SORU BANKASI

KÖRFEZ YAPRAK TESTLER

DENEMELER-SORU TİPLERİ


SOSYAL:

FEM SİMETRİLER

SİMYA YAYINLARI KONU ANLATIMLARI

FİNAL KONU ANLATIMLARI

GÜVENDER SORU BANKALARI

FEM SORU BANKALARI


FEN:

FEM İLK ADIM SORU BANKALARI

FEM SİMETRİ

BEĞENDİĞİNİZ KOLAY ÇÖZÜMLÜ SORU BANKALARI

HOCALARINIZ

SAYISALCI ARKADAŞLARINIZ…

Şimdi de ay ay öğrenci durumlarını inceleyelim:

Eylül-Ekim-Kasım: Herkes süper çalışır. Soru çözüm saatlerinde boş yer bulamazsınız. Siz de herkes gibi çok çalışın.

Aralık-Ocak: Yavaş yavaş tempo düşer. Bazılarında sıfırlanır. Eğer yanınızdaki arkadaşlarınız çalışmıyorsa bu arkadaş grubunu kesinlikle bırakın.

Şubat-Mart: Sınav yaklaştıkça heyecanlanan kesimler olur. Yahut “bu sene olmayacak seneye” grubu… İkisine de takılmayın. Sadece işinize bakın. J

Neredeyse unutacaktık. Yarıyıl Tatilinde ne yapacağız? Ben Fem Dergilerinin hepsini bitirmiştim. Bu şekilde kendimi sınava hazır hissettim. Belki de gerek yoktu. Ama yine de genel bir konu tekrarı psikolojinizi rahatlatacaktır. Yarıyıldan sonra da piyasada ne kadar deneme varsa hepsini çözmeye çalışın. Kendinizle yarışın. Çözebildiğiniz kadar çok çözün ve anlamadığınız soruları çözdürün hocalarınıza, arkadaşlarınıza.

Ayrıca son aylarda dershaneye gidip gitmeme sorunu yaşayacaksınız. Birkaç gün evde kendinizi deneyin. Eğer rehavete kapılmadıysanız kapılıncaya kadar dershaneye gitmeyin. Temponuz düşüp geç kalkmaya başlayınca dershaneye de başlayın. J

Evet, YGS dönemini de bitirdik. Yazımızın ilk bölümü olarak düşündüm bu kısımları. Size ne kadar LYS çalışın desem de bu dönemde çalışmayacağınızı yahut az çalışacağınızı bildiğimden yazının LYS kısmını birkaç ay sonra yayınlamayı düşündüm.

Hepinize iyi çalışmalar!

Eğer herhangi bir sorunuz olursa iletişim adreslerim:

http://otarikkoc.com
http://facebook.com/otarikoc 


Diğer Yazılarımı Da Mutlaka Okuyun!

YGS ÖNCESİ NELER YAPMALI? (SON BİRKAÇ GÜN)

YGS SABAHI VE SINAV ANINDA NELER YAPILMALI?

LYS EDEBİYAT TAVSİYELERİME BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ.

HAFIZA TEKNİKLERİYLE LYS EDEBİYAT İÇİN...

LYS EDEBİYAT ESER-YAZAR-KAHRAMAN POSTERİNİ ÜCRETSİZ İNDİR.

ygs kitap tavsiyeleri, ygs türkçe tavsiyeleri, ygs matematik tavsiyeleri, ygs fizik tavsiyeleri, ygs biyoloji tavsiyeleri, ygs'ye nasıl çalışmalıyım, ygs'ye hazırlık, ygs'ye hangi kaynaktan çalışmalıyım, ygs'ye hangi kaynaklardan çalışmalı, ygs'ye hangi konudan başlamalıyım, ygs kaynak tavsiyesi 2015, ygs kaynak önerisi 2015, ygs konuları, ygs konu anlatımı, ygs soruları, ygs 2015, ygs 2016, ygs 2017, ygs 2018, ygs 2019

Hafıza Teknikleriyle YKS Edebiyat Konularını Hızlı, Kolay ve Kalıcı Öğren!

Yorumlar

    Yorum yapmak için üye olmalı veya üye girişi yapmalısınız.