Merhaba,

Ben Ömer Tarık Koç. Daha önceki yazılarımı (YGS Tavsiyelerim, LYS Edebiyat Tavsiyelerim) okuduysanız beni tanıyorsunuz demektir. Eğer bu yazıları okumadıysanız bir ara mutlaka okumanızı öneririm.

YGS’ye oldukça yaklaştığımız bu dönemde deneyimlerimi sizlerle paylaşmaya devam etmek istiyorum. Bu yazı, iki temel bölümden oluşuyor:  Sınav Öncesi ve Sınav Günü.

İlk bölümü aşağıda bulabilirsiniz. İkinci bölümü ise en kısa zamanda (Merak etmeyin siz sınava girmeden önce :)) yayınlayacağım.

Hazırsanız başlayalım...

1- UYKU DÜZENİ
Son günlerde dikkat etmeniz gerekenlerin başında uyku düzeniniz geliyor. Gece ders çalışmayı sevenler için çok iyi bir haber olmasa da uyku düzenimizi sabah ayakta ve uyanık (!) olacak şekilde ayarlamamız gerekiyor.

YGS günü sabah uyanacağınız saate göre uyku düzeninizi kurgulayın ve şimdiden aksatmadan uygulamaya başlayın. Örneğin, günde 8 saat uyku size yeterliyse uyku aralığınız 23.00-07.00 olabilir. Bu kısımda önemli olan sınavdan en azından 2 saat önce uyanmış olmak. 3 önce uyansak da fena olmaz hani :)
2- OKUL KONTROLÜ
Her zaman söylenegelen bir şeydir: “Eğer vaktiniz varsa sınava gireceğiniz okulu ve sınıfı kontrol edin.” Peki, neden okulu gezmek bu kadar önemli? Eğer büyük şehirde yaşıyorsanız ve şehrinizde ulaşım sorun oluyorsa okul gezisi sayesinde ulaşımın ne kadar sürdüğünü hesaplayabilirsiniz. Evden çıkmadan önce kronometreyi başlatmayı unutmayın!


Sınıfınızı ve sınava gireceğiniz sırayı görme ve kontrol etme imkanına sahip olabilirsiniz. Eğer sırada bir sorun varsa görevlilerden değiştirilmesini de isteyebilirsiniz.

Kısacası; fırsatınız varsa gidin görün sınava gireceğiniz okulu :)

3- SINAV PROVALARI
YGS öncesindeki gün yani Cumartesi günü çalışmayı bırakın tavsiyesini duymayan yoktur sanırım. Bence eğer kendinizi çalışınca daha iyi hissedeceksiniz çalışın. Küçük tekrarlar yapın, çözemediğiniz eski sorulara bakın.

Ben sınava girmeden önceki gece bile çalışmıştım. Çalışmıştım derken tabii ki deneme filan çözmedim. Sınav için çıkardığım küçük notlar vardı, o notları tekrar ettim. Böylece kendimi daha rahat hissettim.

Sonuç olarak tamamen kalbinizin sesini dinleyin. Eğer çalışınca rahat edecekseniz çalışın, çalışmaya gerek yok diye düşünüyorsanız da çalışmayın. Gayet basit :)

Son günlerde deneme çözmeye devam ediyorsanız mutlaka YGS’nin başlama saatinde denemelere başlayın. Yani saat 10.00’da denemeye başlayıp 12.40’a kadar hiç ara vermeyin, hiçbir şekilde yerinizden kalkmayın. Böylece bünyenizi sınav sürecine alıştırın.

4- SON TEKRARLAR
YGS öncesi küçük ayrıntıları tekrar etmek sınavda oldukça işinize yarayabilir. Çünkü bazı soruları küçük bilgi eksikliklerinden yanlış yapabiliyoruz.

Tekrar için kendi çıkardığımız notlar kullanılabileceği gibi, şu yazıda bahsettiğim MEB Kitapları da kullanılabilir. (Yazıda MEB kitaplarının pdf halinde bulabilirsiniz.)

5- EGZERSİZ
Sınav öncesi ağır sporlardan kaçınmak gerekiyor. Yine de küçük egzersizler sınav kaygısını azaltmada yardımcı olacaktır.  Aşağıda linklerini verdiğim 7 dakikalık egzersizleri tavsiye ederim. Bilimsel olarak başarısı ispatlanmış bu çalışmaları, telefonunuza yükleyeceğiniz bir uygulamayla kolayca öğrenebilirsiniz.

AppStore: https://itunes.apple.com/tr/app/7-dakikal-k-egzersiz-7-minute/id680170305?l=tr&mt=8

Play Store: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.popularapp.sevenmins

6- YEMEK
Son günlerde ağır yemeklerden uzak durmak sağlıklı bir sınav adına olmazsa olmazlardan. Dışarıda yemektense eğer imkanımız varsa ev yapımı yemekleri tercih etmeliyiz. Asitli içeceklerden de uzak durmalıyız.

Sınavdan önceki gece yediklerimize özellikle dikkat etmeliyiz. Genelde ne yiyorsak o gecede o şekilde beslenmek en mantıklı çözüm olacaktır.

Ayrıca son günlerde aşırı kahve ve çay tüketmemeye de özen göstermeliyiz ki uyku düzenimiz bozulmasın.

7- OLUMLU DÜŞÜNME
Kendinize kızmayı bırakın. Şu ana kadar az ya da çok çalıştınız. Önemli olan çalışmaktı. Sınavın iyi geçeceğini düşünün. Moralinizi yüksek tutun. Özellikle karamsar arkadaşlarınızdan uzak durun. Çevrenizdekilerin sizi etkilemesine izin vermeyin.

Eğer hâlâ olumsuz düşüncelerden kurtulamadıysanız daha önce başarılı olduğunuz durumları düşünüp olabildiğince ayrıntılı bir şekilde zihninizde canlandırın. Kısacası karamsar değil, iyimser olun!
8- YGS HER ŞEYİN SONU DEĞİL
Şunu da unutmayın ki YGS, üniversite sınavının ilk aşaması. LYS’ye göre etkisi gerçekten çok az. YGS’de iyi yaparsanız sınavı kazandığınız garantileyemezsiniz. YGS’de kötü yaparsanız sınavı kaybettiğinizi de garantileyemezsiniz. Bu yüzden YGS’de sadece elinizden gelenin en iyisini yapmaya odaklanın. 
Hepinize başarılar diliyorum...


Ömer Tarık Koç
Koç Üniv. Hukuk Fak. Öğrencisi

http://otarikkoc.com
http://facebook.com/otarikoc 

Hafıza Teknikleriyle YKS Edebiyat Konularını Hızlı, Kolay ve Kalıcı Öğren!

Yorumlar

    Yorum yapmak için üye olmalı veya üye girişi yapmalısınız.